15°C pochmurno z przejaśnieniami

„Ireneusz Kumięga, burmistrz Skaryszewa zaprasza na Dożynki 2017”

Wywiad, „Ireneusz Kumięga burmistrz Skaryszewa zaprasza Dożynki 2017” - zdjęcie, fotografia

Karolina Kozieł: Już we wrześniu na terenie gminy Skaryszew odbędą się Dożynki. Kiedy dokładnie i gdzie planowane jest wydarzenie?

Ireneusz Kumięga: Dożynki Miasta i Gminy Skaryszew odbędą się w niedzielę, 3 września w Dzierzkówku Starym. Co roku odbywają się one w innej miejscowości, ponieważ chcemy w ten sposób aktywizować i prezentować wszystkie regiony naszej gminy.

Co wyróżnia skaryszewskie Dożynki na tle innych, odbywających się w okolicy?

Można powiedzieć, że skaryszewskie dożynki są unikatowe w skali powiatu a może i województwa. Przez ostatnie lata udało nam się stworzyć dożynki, które niosą za sobą olbrzymi ładunek ludzkiej pomysłowości, kreatywności, sięgania do tradycji i historii własnych miejscowości. Wprowadziliśmy taką ideę, że mieszkańcy poszczególnych sołectw przygotowują stragany, na których prezentują wszystko to, co udało im się wyhodować we własnych gospodarstwach, wytworzyć w domowych warsztatach czy wspólnie stworzyć w świetlicach wiejskich. Stoiska promują poszczególne sołectwa. Ten pomysł, to był strzał w dziesiątkę. Okazało się, że mieszkańcy potrzebowali takiej możliwości pokazania się, zaprezentowania, pochwalenia tym, co u nich najlepsze.

Co ciekawego można zobaczyć na poszczególnych straganach?

Na terenie naszej gminy są 34 sołectwa. Wystawia się 20-25 z nich. Stoiska przyprawiają o zawrót głowy. Jest na nich niesamowita ilość produktów rolnych, które zostały wytworzone przez mieszkańców, produktów przetwórstwa owocowo-warzywnego, mleczarskiego, wyroby wędliniarskie, piekarnicze, cukiernicze i wszelkiego innego przetwórstwa domowego. Do tego przedmioty rękodzieła wykonywane w domu np. ze słomy, z wikliny, gliny czy chociażby drewna. Na niektórych straganach były już nawet małe scenki rodzajowe, przygotowane przez odpowiednio przebranych mieszkańców sołectwa, które opisywały sytuacje z życia w danym sołectwie. Na straganach prezentowane są także stare, obecnie nieużywane narzędzia rolnicze, kuchenne, gospodarcze, m.in. cebrzyki, miski, kołowrotki, warsztaty tkackie. Stragany wyglądają przepięknie.

Będzie możliwość spróbowania lokalnych przysmaków?

Zdecydowanie tak. Każdy stragan przygotowuje się pod względem poczęstowania osób, które go odwiedzą, wszystkim, co się uda w zaciszu domowym wyprodukować, a więc są: chleby, sery, wędliny, smalce, ogórki, ciasto, nalewki, różnego rodzaju trunki. Zawsze jest tak, że miejscowość, w której są dożynki, przygotowuje się szczególnie na to wydarzenie. Np. w Makowcu było tak, że mieszkańcy złożyli się, kupili świniaka i zrobili wyroby do częstowania gości. Podobnie było w Chomentowie w ubiegłym roku. Mieszkańcy Chomentowa częstowali wędlinami, pierogami, kapustą z grochem. W tym roku na pewno takich specjałów również nie zabraknie.

Planowane są występy artystyczne? Może jakieś gwiazdy zawitają do Dzierzkówka Starego?

Od paru lat nie zamawiamy „gwiazdy”. Gwiazdami jesteśmy my, mieszkańcy. Na scenie dzieją się nasze rzeczy, czyli występują rodzime zespoły ludowe, śpiewacze, taneczne. Są różne konkursy. Dodatkowo sołectwa mogą przygotować swoje programy artystyczne.

Kto jest odpowiedzialny za organizację całego wydarzenia?

Głównym organizatorem jest Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury i Gmina, ale mieszkańcy danej miejscowości mają znaczący udział w przygotowywaniu tych dożynek. Oni chcą to robić. A my, zamiast wydawania 20-30 tys. zł. na „gwiazdę”, wolimy wspomóc mieszkańców w organizacji tych dożynek. Nie chcemy, żeby dokładali do imprezy, dajemy gratyfikację np. na paliwo czy inne koszty związane z przygotowaniem stoiska. Oni są z tego zadowoleni, bo pracy to każdy dołoży ile się da, ale są pewne koszty, które trzeba ponieść. Zamiast na wielkie gwiazdy, wydajemy na nasze gwiazdy i to wszystko się fajnie kręci, każdy jest zadowolony.

Na jakie atrakcje możemy jeszcze liczyć podczas tegorocznych dożynek?

Tradycyjnie, jak na większości dożynek będzie konkurs wieńcowy i konkurs na najlepsze stoisko promocyjne. W tym roku przymierzamy się także do przygotowania ścieżki edukacyjnej: „Od ziarna do pajdy wiejskiego chleba z masłem, serem białym i miodem”. Przygotowujemy taką ścieżkę edukacyjną, która zacznie sią maszyną do młócenia ziarna, później to ziarno spod maszyny trafia na żarna, gdzie będzie ono mielone. Dzięki specjalnym maszynom, będzie można zobaczyć, jak to się odbywało. Następnie gotowa mąka trafia do kolejnego stanowiska, gdzie mamy pieczenie chleba. Mistrz piekarski będzie je wypiekał na żywo. No i później ten upieczony chleb trafia dalej, na stanowisko mleczarskie. Gospodynie będą miały do dyspozycji mleko, tak żeby można było ściągnąć śmietanę itd. Na stanowisku mleczarskim zostaną pokazane etapy od mleka do masła, sera białego. I tak, już mamy chleb, masło, ser i idziemy na następne stanowisko, gdzie pszczelarze opowiedzą o ulach, zbieraniu miodu. A na koniec będzie do spróbowania ta kromka chleba z masłem, serem białym, miodem. I to jest taki pomysł, który chcemy w tym roku pierwszy raz zrealizować. Jestem przekonany, że to będzie bardzo ciekawe, kształcące i smaczne spotkanie z historią.

„Ireneusz Kumięga, burmistrz Skaryszewa zaprasza na Dożynki 2017” komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się

Ostatnie video - filmy na TwojRadom.pl