Uncategorized

#FoodFeelsGood – startuje Restaurant Week! Przedstawiamy restauracyjne debiuty wiosennej edycji Festiwalu w Radomiu!

Radomskie debiuty

 

Wiosenna edycja Restaurant Week potrwa do 10 kwietnia. Specjalnie na Festiwal restauracje przygotowały unikalne menu #SpozaKarty. W cenie 59 zł na wszystkich Gości czeka 3-daniowe menu oraz – do wyboru – festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic lub mocktail Kinley Yuzu. Co więcej – na https://RestaurantWeek.pl na każdego Gościa czeka kod rabatowy 15 zł w oknie płatności na końcu rezerwacji (kod przeznaczony tylko do płatności Visa). Co proponują debiutanci z Radomia? Sprawdźcie!

 

  1. PaTaThai

Położona w sercu miasta, nieopodal ulicy Żeromskiego w Radomiu, restauracja PaTaThai zaprasza na smaki Azji w najlepszym wydaniu. W festiwalowym menu B na Gości czekają spring rollsy z krewetkami i świeżymi warzywami; czerwone curry z kawałkami pieczonego okonia z lychee i aromatyczną tajską bazylią. W menu A Chef przygotował wspaniałe, roślinne alternatywy dań – roladki z ciasta ryżowego z kawałkami świeżych warzyw i owoców podane z autorskim sosem; kruchą i aromatyczną sałatkę warzywną z sadzonym jajkiem i sosem ostro – kwaśnym. Obie wersje menu zwieńczone są orientalnym deserem jakim są kawałki kasztanowca wodnego w kremie z mleka kokosowego.

 

  1. Kraft Bistro

To mieszczące się w Uliczce Dobrego Smaku bistro, w którym rządzi Chef Mateusz Nowak zachwyca festiwalowym menu. To tu w wersji A spróbujecie ciepłej sałatki z buraków, musem z koziego sera i orzechami włoskimi z dressingiem balsamiczno – malinowym; kremowego risotto z zimową truflą i kasztanami. Natomiast menu B to prawdziwa gratka dla smakoszy mięsa! Na przystawkę Chef proponuje pieczoną cebulę nadziewaną polikiem wołowym z grzybowym dashi, danie główne to polędwiczka wieprzowa z puree z wędzonego jabłka z miso, krokietem ziemniaczanym i sosem z pieczonego kurczaka. Czymże byłaby wizyta w ramach Festiwalu bez słodkiego akcentu na koniec? W Kraft Bistro oczarują Was ptysie z wiśniami i pistacjowym cremeux.

 

  1. Bonito Sushi & Asian Food

Gdy już będziecie przy Uliczce Dobrego Smaku to nie możecie pominąć doskonałych dań kuchni azjatyckiej, jakie w swoim festiwalowym wydaniu proponuje Bonito Sushi & Asian Food. Tutaj wita nas orientalnie brzmiąca Ebi Soya z krewetką w tempurze, serkiem philadelphia, ogórkiem, kampyo i awokado, obłożone w wersji A – mango, w wersji B – łososiem. Danie główne to istny raj dla podniebienia. Fani roślinnej wersji menu rozkoszować się będą boczniakiem z tofu w kremowym, delikatnie pikantnym sosie z dodatkiem warzyw, z ryżem klasycznym. Dla tych, którzy preferują opcję mięsną Chef przygotował polędwicę wołową z warzywami w słodko-pikantnym sosie z klasycznym ryżem. To kulinarne doznanie zwieńczy azjatycka wersja uwielbianego przez wszystkich deseru – panna cotta z sosem mango z dodatkiem limonki.

 

  1. Restauracja Pasja

Ta elegancka Restauracja, której Chef kuchni prezentuje autorskie, festiwalowe menu w najlepszym stylu. To tu w wersji A menu możemy rozkoszować się krewetkami tygrysimi z mango, chilli i kolendrą oraz okoniem morskim na spaghetti z chimichurri, czy też, w wersji B kremem z palonego ziemniaka z grillowanym boczkiem oraz polikiem wieprzowym na puree musztardowym z boczniakiem i warzywami. W menu nie mogło zabraknąć królowej deserów – bezy, którą Chef serwuje z owocami i sosem malinowym.

 

  1. Restauracja Prowincja (Dwór Zbożenna)

W miejscowości Przysucha znajduje się przepiękny Dwór Zbożenna, który kryje w swoich wnętrzach perełkę – Restaurację Prowincja. W kameralnych salach piwnic Dworu odkryjecie dopracowane w każdym calu przez Chefa Karola Zawiszę, festiwalowe menu. Wersja A bazuje na smakach ryb i owoców morza – przystawkę stanowi ceviche z halibuta, natomiast danie główne to grillowane krewetki, mus z żółtych pomidorów i pasty curry, soliród i ryż shari. W wersji B Chef swoim menu zadowoli wszystkich, którzy poszukują doskonałych dań mięsnych. Rillettes wieprzowy, proziak i ćwikła z ogórkiem kiszonym oraz pierś z kaczki sous vide z puree z kapusty czerwonej, parmezanowymi ziemniaczkami i sosem z czarnego bzu – oto dania, których musicie spróbować. Całość kulinarnych doznań zwieńcza panna cotta kokosowa z karmelem z czekoladą i coulis z mango i marakui.

 

W Festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w całej Polsce. Grono festiwalowych regionów w tej edycji poszerzyło się o dwa dodatkowe miasta. Po raz pierwszy Goście zarezerwują stoliki w Radomiu i Częstochowie! Najlepsze restauracje przygotowały specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 59 zł. Na https://RestaurantWeek.pl na każdego Gościa czeka kod rabatowy 15 zł w oknie płatności na końcu rezerwacji (kod przeznaczony tylko do płatności Visa). Każdy pełnoletni Gość Festiwalu otrzyma w prezencie – do wyboru – festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water lub mocktail Kinley Yuzu. W ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie Festiwalu https://RestaurantWeek.pllub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.

 

 

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

 

Termin Festiwalu: 23 marca – 10 kwietnia 2022