Radom i okolice

Udany Festiwal Ziemniaka w Muzeum Wsi Radomskiej [FOTO]

Piękna pogoda sprzyjała odwiedzeniu muzeum. W imprezie wzięły udział tłumy radomian. Program Festiwalu był bardzo bogaty. Nie zabrakło występów kapel ludowych, zabawy tanecznej, pokazów prac polowych, rodzinnych warsztatów oraz kiermaszu twórczości ludowej i rękodzieła z możliwością ich zakupu.

Gościem specjalnym imprezy był Karol Okrasa, kucharz i dziennikarz kulinarny, gospodarz popularnych programów telewizyjnych o przyrządzaniu potraw. Zaprezentował ciekawe propozycje potraw oraz był przewodniczącym jury konkursu „Potrawa regionalna z ziemniaków”. Komisja konkursowa oceniała dwadzieścia potraw autorstwa Kół Gospodyń Wiejskich, zespołów folklorystycznych oraz stowarzyszeń. Wygrała potrawa „Trepy” – ziemniaki z nadzieniem grzybowym w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich „Załawie” gmina Chlewiska. Drugie miejsce zajął Zespół Folklorystyczny „Piątkowy Stok” z gminy Zwoleń, a trzecie zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich „Kochanówka” z Krzyżanówki w gminie Sienno. Przewodniczący jury przyznał wyróżnienie Zespołowi Obrzędowemu "Strykowice" ze Strykowic Górnych w gminie Zwoleń.

Radomianie i mieszkańcy okolicy chętnie uczestniczyli w zorganizowanych przez muzeum atrakcjach. Były tradycyjne wykopki, pieczenie ziemniaków w ognisku, degustacja potraw z ziemniaka i oczywiście tańce na dechach.

 

Karolina Kozieł

Fot.: Muzeum Wsi Radomskiej