Inwestycje

W Radomiu powstanie ok. 600 nowych miejsc pracy

 

– To kolejny przykład dobrej współpracy radomskich przedsiębiorców i władz miasta, która owocuje nowymi miejscami pracy – mówił prezydent Radosław Witkowski w czasie uroczystego nadania zezwolenia.

Na działce o powierzchni 7,8 ha, zlokalizowanej przy ul. Energetyków zostanie wybudowany nowoczesny zakład przetwórstwa mięsnego. Na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów jest to teren włączony w obszar TSSE. Firma QFG Food odkupiła go od spółki Wodociągi Miejskie.

Według zezwolenia wydanego przez Agencję Rozwoju Przemysłu minimalna wartość inwestycji wynosi 90 mln zł. Docelowo planowana inwestycja zapewni zatrudnienie dla ok. 600 miejsc osób. Zakończenie prac planowane jest na 31 grudnia 2019 roku.

– Cieszę się, że radomskie firmy tak dynamicznie się rozwijają, podbijają zagraniczne rynki i zwiększają w ten sposób zatrudnienie w naszym regionie. Spadek bezrobocia, który obserwujemy od ponad dwóch lat, to zasługa właśnie takich przedsiębiorców. Naszym zadaniem jest natomiast tworzenie sprzyjających warunków i wspieranie ich działań. Jak widać, udaje się robić to skutecznie – podkreślił prezydent.

Budowa zakładu ruszy lada dzień i potrwa do lutego przyszłego roku.

– Zgodnie z wydanym zezwoleniem minimalna wartość inwestycji szacowana jest na 90 mln zł, a najmniejsze możliwe zatrudnienie to 50 osób. Nasze plany sięgają jednak znacznie dalej. Docelowo chcemy, by w zakładzie znalazło pracę nawet 600 osób, a inwestycja wyniosła około 170 mln złotych – zadeklarował prezes QFG Food Jarosław Krzyżanowski oraz podziękował władzom miasta za bardzo dobrą współpracę na etapie przygotowania budowy.

Współpracę z władzami miasta chwalił też wicedyrektor Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej Zygmunt Cholewiński.

– Widać, że inwestorzy coraz mocniej interesują się Radomiem. Oferujemy im zarówno tereny inwestycyjne, jak i wszelką inną pomoc umożliwiającą rozwój. Bardzo nas cieszy inwestycja firmy QFG Food, ponieważ to nie tylko miejsca pracy dla osób, które znajdą zatrudnienie w nowym zakładzie, ale także nowe możliwości dla rolników z okolicznych miejscowości – powiedział.

Firma QFG od wielu lat wytwarza convenience food, czyli tzw. „żywności wygodnej”, gotowej do spożycia bezpośrednio po podgrzaniu. Produkty trafiają głównie do sieci handlowych i gastronomiczna, w tym 80 % na rynki europejskie, a pozostałe do Polski.

 

Małgorzata Stasiak

Fot.: UM Radom