Radom i okolice

Zbiórka Żywności już w przyszły weekend

Prawie 9 milionów ton jedzenia, z którego mogło powstać 18 milionów posiłków dla ludzi, którzy bardzo tego potrzebują. Tak można najprościej podsumować 20 lat Świątecznej Zbiórki Żywności. W zeszłym roku jedzenie z Zbiórki trafiło do 230 tys. osób. Teraz będzie prowadzona w 3500 sklepach, 500 miejscowościach i przez 50 tys. wolontariuszy. 25-27 listopada – od przyszłego weekendu naprawdę wszystko zależy. Banki Żywności zwracają się o pomoc do mediów w nagłośnieniu informacji, bo nikt nie może zostać bez jedzenia na święta!

– W badaniach, które przeprowadziliśmy trzy czwarte Polaków chce się podzielić z innymi tym, co kupią w sklepie. To gigantyczny potencjał życzliwości wobec tych, którzy bez pomocy nie mieliby takiej Wigilii, jak my wszyscy. A przecież mają prawo do takiego samego szczęścia – podkreśla Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

W tym roku Bankom Żywności bardzo zależy na następujących produktach: oleju, cukrze, przetworach warzywnych i owocowych, słodyczach, konserwach, mące i bakaliach. – W tym roku Świąteczna Zbiórka Żywności odbywać się będzie pod hasłem „Dodaj Świętom Smaku. Każdy zasługuje na wyjątkowe Święta”. Podzielenie się jedzeniem to najpiękniejszy, codzienny gest, który świadczy o tym, jak bardzo zależy nam na innych. A chęć, by ci inni mieli równie wspaniałe święta co my sami, to dowód, że Polacy wiedzą co znaczy empatia – tłumaczy Anna Kołnierzak z Federacji Polskich Banków Żywności, która przez wiele lat była wolontariuszką właśnie podczas Świątecznej Zbiórki Żywności.  

Małgorzata Magnowska